Η νομοθεσία που απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, προστατεύει τη ζωή των πολιτών και δεν έχει βλαπτική επίδραση στις επιχειρήσεις αν εφαρμοστεί καθολικά.
Η νομοθεσία που απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, ήρθε ως φυσική συνέπεια, μετά τα αδιάσειστα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας σύμφωνα με τα οποία πάνω από 600.000 θάνατοι αφορούν μη καπνιστές που εκτίθενται στο δευτερογενές (παθητικό) κάπνισμα, μεταξύ των οποίων παιδιά 166.000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών! Δεν αποτελεί υπερβολή, καθώς δεν υπάρχει ασφαλές όριο για το παθητικό κάπνισμα.
Επομένως, το παθητικό κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους είναι μια εκτεταμένη μορφή βίας, που στρέφεται κυρίως εναντίον μικρών παιδιών και αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα των εγκύων γυναικών και των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, που χωρίς δυνατότητες άμυνας υποβάλλονται σε υποχρεωτικό κάπνισμα και υφίστανται βαριές συνέπειες σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.
Η κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζεται ανεξέλεγκτη, καθώς οι νόμοι του ίδιου μας του κράτους (Ν. 3730/08και Ν.3868/10) δεν εφαρμόζονται, και οι Διεθνείς Συμφωνίες (World Health Organisation, Framework Convention on Tobacco Control, Article 8, Guidelines on Protection from Exposure to Tobacco Smoke) καταπατούνται, προκειμένου να μη θιγούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Η νομοθεσία για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό:
- μειώνει τον επιπολασμό και την ποσότητα της κατανάλωσης των τσιγάρων
- συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών διακοπής του καπνίσματος
- μειώνει τη νοσηρότητα αναφορικά με τα νοσήματα του καρδιαγγειακού (για κάθε έτος μετά την απαγόρευση του καπνίσματος ο σχετικός κίνδύνος για οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου μειώθηκε κατά 26%!) και του αναπνευστικού (4,9% μείωση των παροξύνσεων άσθματος που χρειάστηκαν εισαγωγή)
- προστατεύει την υγεία των μη καπνιστών και
- δεν έχει βλαπτική επίδραση στις επιχειρήσεις αν εφαρμοστεί καθολικά. Ανεξάρτητες μελέτες από Καναδά, Ιταλία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Αμερική (Ελ Πάσο, Νέα Υόρκη) έδειξαν ότι τα κέρδη των επιχειρήσεψν παρέμειναν σταθερά μετά την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα και σε μερικές περιπτώσεις αυξήθηκαν. Εφόσον εφαρμοστεί καθολικά η νομοθεσία, η επιλογή των πελατών θα γίνεται και πάλι βάση των χαρακτηριστικών της επιχείρησης και όχι βάση του αν επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα.
Στην Ελλάδα, το 40% των καπνιστών υποστηρίζουν πως η εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων για την απαγόρευση του καπνίσματος θα τους βοηθήσει να μειώσουν την ποσότητα των τσιγάρων που καταναλώνουν, ενώ το 10% των καπνιστών υποστηρίζουν πως θα τους βοηθήσει να διακόψουν το κάπνισμα. Πράγματι, στην Ελλάδα το 2011 και μετά την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας καταγράφεται 4,7% μείωση στον επιπολασμό του καπνίσματος και 16% μείωση στην κατά κεφαλή κατανάλωση κατανάλωση τσιγάρων σε σύγκριση με την κατανάλωση του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με μία μελέτη που ανέλυσε τις τάσεις από 3 αντιπροσωπευτικές πανελλήνιες και συγχρονικές έρευνες, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και ενδεχομένως ως συνδυασμένο αποτέλεσμα των πολιτικών απαγόρευσης του καπνίσματος και των μέτρων λιτότητας, η πρόθεση των καπνιστών να διακόψουν το κάπνισμα έχει αυξηθεί σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Ωστόσο, οι προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος ήταν πιο συχνές στα άτομα που δε βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη αναφέρθηκε συχνή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας, τα εστιατόρια και τα μπαρ /κλαμπ/καφέ σε ποσοστό 41,6%, 84,2% και 90,5 %, αντίστοιχα. Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, με 71% να δηλώνει ότι επισκέφθηκε μπαρ και χώρους εστίασης τους τελευταίους 6 μήνες, όπου κάπνιζαν.
Με βάση τα παραπάνω η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία αποφάσισε να επιβραβεύσει τις επιχειρήσεις που σέβονται τους νόμους και το απλό ανθρώπινο δικαιώμα στην υγεία και να πείσει και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες να εφαρμόσουν το νόμο, θέτοντας τα δεδομένα που υπάρχουν στη διάθεσή τους. Έτσι, στους ιστότοπούς της http://www.hts.org.gr/ και http://www.denkapnizo.org, έχει τοποθετήσει φόρμα εγγραφής των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Σε αυτή μας την προσπάθεια ζητάμε κι από το Αθηνόραμα να υιοθετήσει την πρότασή μας, βοηθώντας στη διάδοση και υλοποίηση μιάς Ελλάδας με σεβασμό στη υγεία των πολιτών της.