Loading...
 

   Δείτε το video για τη διακοπή του καπνίσματος

 

 

  1. Αποτελεί πλέον γεγονός ότι  στη χώρα μας υπάρχει οργανωμένη δυνατότητα βοήθειας στο καπνιστή που θέλει να κόψει το κάπνισμα. Αυτό μπορεί να γίνει με επιτυχία μέσα από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.
  2. Η ευρύτερη εφαρμογή μιας κοινωνικής πολιτικής για την προστασία από την έκθεση στο κάπνισμα θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην  μακρόχρονη επιτυχία της διακοπής ,ώστε να απαλλαγεί ο καπνιστής από το τσιγάρο για πάντα.
  3. Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας των Ιατρείων διακοπής καπνίσματος κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη  και απαραίτητη στην εφαρμογή μιας Πολιτικής Υγείας για την προστασία και βοήθεια των πολιτών της.

 

Α.Ποιοί επισκέπτονται τα Ιατρεία και ποιά κίνητρα κάνουν σήμερα τον Ελληνα  καπνιστή να κόψει  το Κάπνισμα ;

Οι Έλληνες καπνιστές καπνίζουν περισσότερο από τους περισσότερους Ευρωπαίους και έχουν μεγάλη εξάρτηση. Στην ιδιαιτερότητα αυτή φαίνεται να μπορούν να ανταποκριθούν τα ειδικά Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας που λειτουργούν στη χώρα μας, στα οποία τα ποσοστά διακοπής είναι πολύ υψηλά ξεπερνώντας πολλά αντίστοιχα κέντρα της Ευρώπης.

Τα Ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνισματος λειτουργοούν στα δημόσια Ιατρεία της χώρας μας εδώ και 14 χρόνια. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι Ελληνες καπνιστές που ζητούν  βοήθεια συνήθως είναι βαρύτατα εξαρτημένοι, καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο και συχνά είναι γυναίκες. Οι Ελληνίδες καπνίστριες μάλιστα είναι από τις πιο βαριές της Ευρώπης . Το κύριο κίνητρο τους είναι η προστασία της Υγείας τους. Σημαντική  όμως είναι η αλλαγή που παρατηρείται τα  τελευταία  3 χρόνια που φαίνεται οτι ολο και περισσοτεροι  νέοι  καπνιστές ηλικίας 25-35.ετών αλλάζουν πλεον νοοτροπία σε σχεση με το τσιγάρο αποφασίζοντας νωρίς να κόψουν  το κάπνισμα  . Σύγχρονα στοιχεία των ειδικών κέντρων διακοπής  δείχνουν  ότι τα τελευταία χρόνια όλο και νεώτεροι καπνιστές ηλικίας 22-35 ετών αποφασίζουν την διακοπή  με κίνητρο την βελτίωση της προσωπικής τους εικόνας της σωματικής τους αντοχής , της  ομορφιάς τους , και φυσικά της απεξάρτησης τους  δεδομένου ότι αντιλαμβάνονται ότι πλέον είναι δύναμη θέληση και  ΄΄μαγκιά¨ όπως λένε ,το να κόψει κάποιος το κάπνισμα και να ξεφύγει από τον βραχνά του τσιγάρου , παρά να καπνίζει, γεγονός  που δεν εξέφραζε τους νέους  10 χρόνια πριν.

Η εξοικονόμηση χρημάτων αναφέρεται επίσης σαν ένα σημαντικό νέο   κίνητρο του  Ελληνα  καπνιστή που κινητοποιείται να κόψει το τσιγάρο και για λόγους οικονομίας σε μία περίοδο κρίσης. Αν σκεφθεί κανείς το μηνιαίο κόστος των τσιγάρων μπορεί να κυμαίνεται από 150 -300 Ευρώ το μήνα , για  ένα ζευγάρι το κόστος φτάνει τα 300-600 ευρώ το μήνα (1-2 πακέτα) και μερικές φορές ακόμη περισσότερο  (ανάλογα με πόσα τσιγάρα καπνίζει), κάτι που κοστίζει πολύ στη σύγχρονη Ελληνική οικογένεια.

Σε όποια κατηγορία και να ανήκετε ελάτε να ενημερωθείτε, να γνωρίσετε άλλους καπνιστές και πρώην καπνιστές με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία τους και να πειστείτε ότι μπορείτε να διακόψετε ανώδυνα και με ασφάλεια.

 

Β. Τι καθορίζει την επιτυχία   της διακοπής του καπνίσματος ;

Το αν θα πετύχετε να διακόψετε το κάπνισμα φαίνεται ότι δεν έχει σχέση με την ηλικία σας, ή τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε. Η επιτυχία σύμφωνα με τις έρευνες εξαρτάται από το κατά πόσο θα ενταχθείτε σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα υποστήριξης, από το αν θα ακολουθήσετε θεραπεία φαρμακευτική και ψυχολογική και από το διάρκεια της θεραπείας. Κάθε πρόγραμμα εξατομικεύεται στις ανάγκες του καθενός σας και ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να λύσει κάθε απορία σας, να προτείνει λύση για κάθε περίπτωση ώστε τελικά να συναποφασίσετε για τον τρόπο διακοπής. Αρκεί να θέλετε πραγματικά να  προσπαθήσετε. Ακόμη κι αν δεν είστε ακόμη βέβαιος, ελάτε να συζητήσουμε μαζί τους ενδοιασμούς και τους φόβους σας..

 

 Στο siteμας μπορείτε να βρείτε το Ιατρείο που σας βολεύει περισσότερο με googlemap.

 

 

Ποια είναι η θεραπεία που επιλέγεται;

Η θεραπεία που θα σας προτείνουμε μπορεί να περιλαμβάνει μόνο συμβουλευτική υποστήριξη και παρακολούθηση χωρίς φάρμακα ή αν κριθεί αναγκαίο να προταθεί  ειδική για τη διακοπή καπνίσματος φαρμακευτική αγωγή. Τα υπάρχοντα φάρμακα είναι τα υποκατάστατα νικοτίνης, (αυτοκόλλητα, τσίχλες ή εισπνοές), η βαρενικλίνη και η βουπριοπιόνη. Όλα είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

Η εξατομικευμένη προσέγγιση, η εφαρμογή  της κατάλληλης ψυχολογικης  υποστήριξης και φαρμακευτικής θεραπείας,  η στενή παρακολούθηση και η σύναψη μιας σχε΄σης αμεσότητας και εύκολης πρόσβασης, έχουν οδηγήσει τα ιατρεία μας στο να έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.  7 στα 10 άτομα κόβουν με επιτυχία το κάπνισμα άμεσα και μακροχρόνια.

Ακόμη κι αν υποτροπιάσετε ή αισθάνεστε ευάλωτοι στο να ενδώσετε ξανά στο τσιγάρο, μπορέιτε να ξανάρθετε και να το προλάβουμε ή να το αντιμετωπίσουμε, χρησιμοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία  για καλύτερο αποτέλεσμα τη δελυτερη φορά.. Οι υποτροπές   εμφανίζονται συνηθέστερα στα 2 πρώτα χρόνια μετά τη διακοπή .