Loading...
 

Νέα - Ανακοινώσεις για τη Διακοπή του Καπνίσματος

 
SmokeHaz: Νέα ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας
13 2014

Βασισμένη σε επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις για τους κινδύνους του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στο αναπνευστικό σύστημα.

http://www.smokehaz.eu

H νέα ιστοσελίδα “SmokeHaz” της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), η οποία παρέχει επιστημονική ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με θέμα “Lung Health and Smoking in Europe” στις 8 Μαίου 2014 στην Αθήνα σε συνεργασία με την ΕΠΕ και την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος .

To πρόγραμμα SmokeHaz που είναι προίόν συνεργασίας της ΕRS, του ELF και του Κέντρου ελέγχου του Καπνού και Αλκοόλ  του πανεπιστημίου του Nottingham. (UK) ι βασίστηκε σε συστηματική επιστημονική ανασκόπηση ερευνών και μεταναλύσεων για τους κινδύνους του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία και ειδικότερα στην αναπνευστική υγεία. Απευθύνεται σε όλους τους φορείς πολιτικής Υγείας, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ερευνητές και φοιτητές των ιατρικών και παραϊατρικών σχολών και στο γενικό πληθυσμό καπνιστών και ασθενών.

Η παρουσίαση της καινούργιας ιστοσελίδας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τις επιστημονικές δράσεις που στοχεύουν στον περιορισμό του καπνίσματος στην Ευρώπη, ενώ η διοργάνωση της ημερίδας στην Ελλάδα, προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία.

Ελπίζουμε ότι μέσω της νέας αυτής επιστημονικής ιστοσελίδας www.smokehaz.eu της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας θα παρέχουμε σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με την εφαρμογή μιας πολιτικής υγείας ένα σημαντικό πακέτο τεκμηριωμένης επιστημονικής πληροφόρησης. Με αυτό το τρόπο θα μπορούν να στηρίξουν δράσεις σε σχέση με τον έλεγχο του καπνίσματος ώστε να λάβουν μέτρα για την πρόληψη και το περιορισμό του καπνίσματος με στόχο:

  • να μειώσουν τη θνησιμότητα και τη συχνότητα της εμφάνισης σοβαρών παθήσεων όπως είναι τα αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα.
  • να προστατεύσουν την Υγεία των παιδιών από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
  • να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής πολλών Ευρωπαίων πολιτών.

Τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά από τις επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις για τους κινδύνους του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία μας  περιγράφονται στην κάρτα κύριων σημείων (που επισυνάπτεται)  Στην ιστοσελίδα www.smokehaz.eu παρατίθενται επίσης συστάσεις που θα βοηθήσουν την εφαρμογή μιας ευρύτερης πολιτικής για τα θέματα ελέγχου και περιορισμού της καπνιστικής συνήθειας.

 

Χριστίνα Γκράτζιου

Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου του καπνού Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Aναπλ. Καθηγήτρια ΠνευμονολογίαςΙατρικής Σχολής Αθηνών