Loading...
 

   Δείτε το video για τις επιπτώσεις στις γυναίκες

 

Ας δούμε λοιπόν το πώς το τσιγάρο επιδρά  στις γναίκες αναφορικά με:

  1. Την Αισθητική
  2. Τη Γονιμότητα
  3. Την Κύηση
  4. Τη λήψη αντισυλληπτικών
  5. Την Οστεοπόρωση
  6. Τις Κακοήθειες του γεννητικού συστήματος
  7. Τη Λήψη σωματικού βάρους

Αισθητική.

Τ α προϊοντα της καύσης του τσιγάρου επιδρούν σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού και τα οδηγούν σε πρόωρη γήρανση μέσω οξειδωτικού stress και  άλλων πολύπλοκων μηχανισμών.  

Αυτό αφορά καταρχήν το δέρμα, όπου οι περισσότερες από 3.000 ουσίες που παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου προκαλούν μείωση της σύνθεσης του κολλαγόνου και αύξηση της αποδόμησης της ελαστίνης του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγιλότητά του, η επιδερμίδα να γίνεται πιο ξηρή  κι επομένως να σχηματίζονται ρυτίδες, οι οποίες γίνονται περισσότερες και βαθύτερες κυρίως γύρω από τα μάτια και το στόμα. Αυξάνονται επίσης οι αυλακώσεις του προσώπου, οι σακούλες κάτω από τα μάτια καθώς και οι τηλεαγγειεκτασίες. Η απόχρωση του δέρματος του προσώπου γίνεται φαιή. Έτσι το αθροιστικό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το δέρμα να φαίνεται θαμπό, κουρασμένο και  γηρασμένο.

Επιπρόσθετα  η ακμή είναι συχνότερη στις καπνίστριες και εκριζώνεται δυσκολότερα, καθώς το κάπνισμα αυξάνει την προδιάθεση για λοιμώξεις του δέρματος.   

Επιπλέον το χρώμα των δοντιών σταδιακά αλλάζει, γίνεται κιτρινωπό και αυξάνει η πιθανότητα περιοδοντίτιδας και πλάκας. Αν στα προηγούμενα προστεθεί η δύσοσμη αναπνοή των καπνιστριών και  η αυξημένη ρυτίδωση γύρω από το στόμα, τότε μάλλον απομακρυνόμαστε αρκετά από αυτό που ονομάζουμε κορίτσι για φίλημα. Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παραπάνω ευθύνονται συχνά για προβλήματα στις σχέσεις καπνίστριας με μη καπνιστή.

 Καπνίστριες φανείτε έξυπνες! Αντί να ξοδεύετε χρόνο και χρήματα για ακριβά καλά καλυντικά, σταματήστε απλά να καπνίζετε. Όλες οι έρευνες μπορούν να σας πείσουν ότι το να μην καπνίζετε είναι αποτελεσματικότερο από το καλύτερο καλυντικό. Απόδειξη είναι ότι στην Αμερική και  σε άλλες χώρες οι ασφαλιστικές εταιρίες αρνούνται να καλύψουν τα έξοδα για αισθητικές επεμβάσεις σε καπνίστριες. Απλούστατα γιατί εφόσον οι ασθενείς εξακολουθούν να καπνίζουν αφενός παρουσιάζουν περισσότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές κατά την επούλωση, ουλές, απώλεια δερματικών μοσχευμάτων κλπ και τελικά η αισθητική παρέμβαση του πλαστικού σε σύντομο χρόνο θα πρέπει να επαναληφθεί.

  Πραγματικά δεν υπάρχει κύτταρο που να μην επηρεάζεται από το τσιγάρο.Ακόμη και τα δάχτυλα των καπνιστριών κιτρινίζουν σταδιακά. Το ίδιο και τα νύχια.

Η οσμή του καπνού είναι έντονη κι εμφανής τόσο στα μαλλιά, όσο και στα ρούχα και την αναπνοή.  Ειδικότερα τα μαλλιά των καπνιστριών,  καθώς τα τοξικά και χημικά προιόντα του τσιγάρου εναποτίθονται πάνω τους, γίνονται θαμπά, σπάνε εύκολα και ασπρίζουν νωρίτερα. Κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι οι καπνίστριες εμφανίζουν αυξημένη τριχοφυϊα τόσο στα χέρια και το υπόλοιπό τους σώμα, όσο και στο πρόσωπο. Αυτό οφείλεται το κάπνισμα προκαλέι αυξημένη αποδόμηση των οιστρογόνων, δηλαδή μείωση των γυναικείων ορμονών.

Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη η διαπίστωση πώς ανάμεσα στα 100 πιο δημοφιλή μοντέλα και ηθοποιούς, η πλειοψηφία είναι μη καπνίστριες.

Κύηση

36% των  γυναικών που μένουν έγκυες καπνίζουν. Από αυτές 19 % διακόπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με 60%-80% των γυναικών που διέκοψαν κατά τη διάρκεια της κύησης να επιστρέφουν στην καπνιστική συνήθεια τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. 17% των ελληνίδων εξακολουθούν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρόλο που το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα όλων των περιγεννητικών επιπλοκών. Συγκεκριμένα οι έγκυες που καπνίζουν έχουν αυξημένη πιθανότητα για:

  • Αποκόλληση πλακούντα
  • Καθυστερημένη ενδομήτρια ανάπτυξη
  • Αυτόματη αποβολή 1ου τριμήνου
  • Εμβρυïκή θνησιμότητα
  • Πρώιμη ρήξη υμένων
  • Πρώïμο τοκετό
  • Πρόδρομο πλακούντα
  • Αυξημένο αιματοκρίτη εμβρύου

Ακόμη κι αν η εγκυμοσύνη έχει επιτυχή έκβαση, τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη έχουν αυξημένες πιθανότητες για:

  • Αναπνευστικά προβλήματα  και κυρίως άσθμα,
  • Σακχαρώδη Διαβήτη   
  • Παχυσαρκία
  • Υπέρταση
  • Nευροσυμπεριφορικές διαταραχές και μειωμένη διανοητική ανάπτυξη
  • Μειωμένη γονιμότητα αν είναι αγόρια.
  • Σύνδρομο Αιφνιδίου θανατου των νεογνών.

Πιστεύω πώς αν οι εγκυμονούσες γνωρίζαν τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν τόσο το έμβρυο, όσο και το παιδί τους μελλοντικά, δεν θα υπήρχε καμία έγκυος που να καπνίζει.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ! ΔΕΝ υπάρχει ασφαλές όριο καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, δηλαδή Η ΕΓΚΥΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ!!!  Το έμβρυο  θα υποστεί τις επιβλαβείς συνέπειες του συνόλου των τσιγάρων που θα έχει καπνίσει η μητέρα του! Ακόμη και τρία τσιγάρα την ημέρα ισοδυναμούν με 270 τσιγάρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ποσότητα ικανή να προκαλέσει τις βλάβες που αναφέραμε.

 

Γονιμότητα

Το κάπνισμα σχετίζεται με:

  • o         Μειωμένη γονιμότητα (κατά 28%) και καθυστερημένη σύλληψη. Συγκεκριμένα μειώνει σημαντικά τα ωοθηκικά αποθέματα και σχετίζεται με πρωϊμότερη εμμηνόπαυση κατά 2.8 χρόνια.
  • Μειωμένη πιθανότητα επιτυχίας υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, δηλαδή αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας  εξωσωματικής,  ο οποίος είναι ανάλογος του αριθμού των τσιγάρων.Συγκεκριμένα οι καπνίστριες  απαιτούν διπλάσιες προσπάθειες προκειμένου να συλλάβουν με εξωσωματική γονιμοποίηση σε σχέση με τις μη καπνίστριες.
  • Η μείωση των οιστρογόνων, οδηγεί και σε μειωμένη σεξουαλική διάθεση.
  • Το κάπνισμα αυξάνει τις λοιμώξεις του κόλπου και τις εκκρίσεις (λευκόρροια)

 

Αντισυλληπτικά από το στόμα και θρόμβωση

Οι καπνίστριες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά από το στόμα κινδυνεύουν να πάθουν φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή. Ενδεικτικά οι καπνίστριες ενός  πακέτου τσιγάρων έχουν διπλάσιο κίνδυνο για φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή.

Οστεοπόρωση

Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για οστεοπόρωση

Κακοήθειες γεννητικού συστήματος

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για Κακοήθειες γεννητικού συστήματος:

  1. Καρκίνο μήτρας
  2. Καρκίνο ωοθηκών.
  3. Καρκίνο ουροποιητικού και νεφρών.